Πώς ετοίμασες τη μουσική για το νέο σου album; Προσπάθησες να μεταφέρεις το νόημα του ποιήματος σε ήχους ή προσέγγισες ξεχωριστά τους στίχους και τη μουσική;
Αυτό που θα ήταν το πιο σωστό να πω είναι πω είναι ότι είχα ήδη ετοιμάσει μουσική πριν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω αυτό το ποίημα ως στίχους για ένα νέο album. Μετά άλλαξα τη μουσική, την οποία είχα ήδη ετοιμάσει για να ταιριάζει με το concept. Ολη η μουσική που συνέθεσα μετά από αυτό, η οποία είναι και το μεγαλύτερο μέρος του album, φτιάχτηκε για το ποίημα.
Είναι το τρίτο album που κυκλοφορείς με νέο υλικό. Ποιες είναι οι κύριες διαφορές που εντοπίζεις στη δημιουργία αυτού του album; Βρίσκεις τον εαυτό σου να αλλάζει; Αν ναι, με ποιους τρόπους;
Η διαδικασία ήταν διαφορετική, με την έννοια ότι με απασχολούσε λιγότερο η πρόοδος του. Δεν ένιωθα την ανάγκη να το ολοκληρώσω κάποια στιγμή σύντομα.
Αλλάζω συνεχώς κάθε μέρα προς το χειρότερο περισότερο, όπως το δέντρο όταν ήταν κάποτε νέο, απαλό και ικανό να λυγίζει στον αέρα – να γίνεται αλύγιστο και δυνατότερο κάθε μέρα, αντιστεκόμενο στον αέρα. Είμαι δυνατότερος, αλλά «σπάω» παρά λυγίζω αν ο άνεμος γίνεται πολύ δυνατός.
Πότε γεννήθηκε η ιδέα να συνθέσεις μουσική πάνω σε ένα ποίημα; Είχες στο μυαλό σου να κάνεις κάτι τέτοιο ή άλλαξε στην πορεία του χρόνου; Αν ναι, τι άλλαξε; Αν όχι, είχες ξεκάθαρο στο μυαλό σου πώς ακριβώς θα παρουσιαστεί;
Η ιδέα ήρθε όταν δούλευα στη μετάφραση του βιβλίου
"Sorcery And Religion In Ancient Scandinavia", στο οποίο ολόκληρο το “Völuspå” είναι ερμηνευμένο. Όταν ήρθε η ώρα της παρουσίασης του δεν ήμουν σίγουρος αν θα έπρεπε να το παρουσίασω όπως είναι κανονικά ερμηνευμένο (μια πιο εύκολη διαδικασία) ή να χρησιμοποιήσω μια δική μου ερμηνεία σαν βάση. Νομίζω πως κατέληξα σε κάτι μεταξύ των δύο και εμπιστευόμενος το βιβλίο μου θα εξασφάλιζα σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται μια «ορθή προσέγγιση», θα μπορούσα να πω.
Είχες υπόψιν σου και άλλες μελοποιήσεις ποιημάτων; Αν ναι, ποιες; Αν όχι, βρίσκεις το νέο σου δίσκο σαν μια ιδιότυπη προσέγγιση για τη σύνθεση μουσικής πάνω σε ένα ποίημα;
Είχα το
"Dauði Baldrs" στο μυαλό μου όταν αποφάσισα να κάνω αυτό, αλλά δε σκέφτηκα ποτέ αυτό σαν μια πολύ αυθεντική προσέγγιση στη σύνθεση μουσικής. Πιστεύω πως πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει ποίηματα με αυτόν τον τρόπο σαν εμένα.
Βρίσκεις εξίσου ενδιαφέρουσα τη δημιουργία μουσικής και πάνω σε ένα ποίημα γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα; Αν ναι, πιστεύεις πως η δομή της μουσικής που θα έκανες θα ήταν διαφορετική από το “Völuspá” ή η μουσική εξαρτάται αποκλειστικά από το νόημα του ποιήματος;
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στη δημιουργία του
"Umskiptar" ήταν ουσιαστικά η αρχαία Νορβηγική γλώσσα. Ελπίζω να είμαι σε θέση να χρησιμοποιήσω ποιήματα σε αυτή τη γλώσσα ή να μπορέσω να γράψω τέτοια ποίηση σε αυτή τη γλώσσα. Τώρα η ικανότητες μου στα αρχαία Νορβηγικά είναι μόνο στο να διαβάζω και να μεταφράζω, που σημαίνει ότι ακόμα πασχίζω να γράψω ο,τιδήποτε ελάχιστα περίπλοκο στα αρχαία Νορβηγικά. Αυτό, όμως, μπορεί στην πορεία μπορεί να αλλάξει.
Δε θα με ενδιέφερε ένα ποίημα γραμμένο στα Αγγλικά. Τα αγγλικά είναι, ίσως, τα «νέα Λατινικά» και δε με ενδιαφέρει να υποστηρίξω τη «νέα Ρώμη» με κανένα τρόπο.
Ο ήχος των αρχαίων Νορβηγικών και ο ρυθμός του Völuspå έκανε το
"Umskiptar" πολύ ιδιαίτερο και νομίζω με μια θετική έννοια. Αν είχε γίνει σε άλλη γλώσσα θα ήταν πολύ διαφορετικό.
Επαναηχογράφησες παλιά κομμάτια από τα τρία πρώτα σου albums. Είναι ενδιαφέρον για σένα να επαναηχογραφήσεις το "Dauði Baldrs" και το "Hliðskjálf" album; Αν ναι, ποια ενορχήστρωση θα έβρισκες ενδιαφέρουσα για κάτι τέτοιο;
Δεν ξέρω για κάτι τέτοιο. Πριν μπορέσω ν’απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση, θα χρειαζόταν να καθήσω και να ακούσω αυτούς τους δίσκους για να το βρω. Θα προσέθετα, όμως, ότι δεν έχω τέτοια πλάνα, μιας και δεν έχω πλάνο να επαναηχογραφήσω κανένα κομμάτι είτε από το τρίτο, είτε από το τέταρτο full length album.
Αλλαξες τη λέξη «ψυχή» σε κάποιους στίχους από κομμάτια αυτών των επαναηχογραφήσεων. Νομίζω πως επισήμανες ως αιτιολογία το γεγονός ότι η ψυχή χρησιμοποιήθηκε από το Χριστιανισμό. Μπορείς να το αναλύσεις;
Δεν υπάρχουν πολλά γι’αυτό. «Ψυχή» είναι μια λέξη που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη από το Χριστιανισμό. Πριν από αυτό αντί γι’αυτό είχαμε το «μυαλό». Η όλη δομή του ανθρώπου ήταν διαφορετική. Παράδειγμα το σκανδιναβικό μοντέλο:
Lík («corpse») – Το σώμα
Vörðr («warden») – Η ζωή ως δύναμη
Hamr («shape») – Το «αστρικό» σώμα
Hugr («mind») – Το πνευματικό σώμα
Önd («spirit») – Το πνεύμα
Αν ενδιαφέρεστε παραπάνω μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία
εδώ
Είχες επισημάνει στο αγγλικό περιοδικό "Terrorizer" ότι αν ο Fenriz αποδεχτεί να παίξει live, θα έκανες ζωντανές εμφανίσεις στο μέλλον. Αν κάτι τέτοιο τελικά συμβεί, πώς θα ήθελες αυτές να ήταν; Θα έκανες περιοδεία;
Απλώς προσπάθησα να πω «ποτέ» με περισσότερες λέξεις…
Όπως ίσως γνωρίζεις ο Fenriz έχει πει εμφατικά ότι δε θα παίξει ποτέ live. Δεν έχω κανένα πλάνο να παίξω live με κανένα τρόπο, σε κανένα μέρος και για κανένα κοινό. Βέβαια ποτέ μη λες ποτέ, αλλά κάπως έτσι βλέπω τα πράγματα σήμερα.
Σχεδόν κάθε χρόνο προκύπτει και μια κυκλοφορία από τους Burzum με νέο υλικό. Θα συνεχίσεις στο μέλλον να κυκλοφορείς νέο υλικό; Αν ναι, σχεδιάζεις κάθε χρόνο να παρουσιάζεις και ένα νέο δίσκο;
Όχι, δεν έχω πλάνα για τους Burzum. Είναι, όπως πάντα, όλα βασισμένα στην τύχη και αν έχω χρόνο για μουσική ή όχι. Υποθέτω ότι θα νιώθω την ανάγκη να παίζω μουσική για κάποιο και στο μέλλον επίσης και όταν το κάνω θα δουλεύω με αυτή τη μουσική μέχρι να έχω νέο album για ηχογράφηση. Το «μέλλον» είναι κάτι που είναι ανακριβές όμως… οπότε…
Ποιες είναι οι βασικές διαφορές που βρίσκεις στον εαυτό σου ως καλλιτέχνης τώρα και με εκείνον που δημιούργησε εκείνα τα albums στα early/mid 90s; Τι θα άλλαζες στο Varg Vikernes εκείνης της περιόδου σαν καλλιτέχνη;
Ο νεαρός Varg Vikernes πίστευε σε μια καταστροφή που σύντομα θα γινόταν…Ηχογράφησα τα τέσσερα albums σε περίπου ένα χρόνο εκείνη την περίοδο, γιατί ήμουν πεπεισμένος ότι θα ήταν αργά αν περίμενα.
…Κατά μια έννοια είχα δίκιο, γιατί η καταστροφή πραγματικά ήρθε, αλλά όχι για εμένα (και σίγουρα για τον Euronymous…) και όχι όπως περίμενα.
Όπως και να έχει, δεν είδα ποτέ τον εαυτό μου σαν καλλιτέχνη, κάτι που ακόμα ισχύει. Δεν νομίζω πως υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από τον «γεροντότερο» και το «νεότερο» Varg. Από αυτά τα συμφραζόμενα αυτό προκύπτει.
Ποια είναι η πρόκληση σου σαν καλλιτέχνης; Εχεις κάτι στο μυαλό σου που μόλις το πετύχεις θα νιώθεις τέλεια; Για παράδειγμα ένα μεγάλο επίτευγμα είναι να συνθέσεις μουσική πάνω σε ένα ποίημα που αγαπάς, όπως έκανες τώρα με το "Umskiptar" album.
Νομίζω η μουσική είναι κάτι που πολλοί μουσική κάνουν για να ξαναχτίσουν ένα χαμένο κόσμο, φανταστικό ή πραγματικό, που προτιμούν από το βρώμικο κόσμο που ζούμε ( τον «πραγματικό» κόσμο δηλαδή. Προσπαθούν να δημιουργήσουν αρμονία εκεί που τώρα υπάρχει μόνο δυσαρμονία.
Όπως και να έχει, όσο φοβερή κι αν νομίζουν πως είναι η μουσική τους, συνεχως βιώνουν το γεγονός ότι δεν είναι αρκετή για να αναπληρώσει τη χαμένη αρμονία του κόσμου μας. Ετσι συνεχίζουν να δημιουργούν μουσική…
…και είμαι ένας από αυτούς.
Όχι, δε νιώθω ποτέ φοβερά όταν καταφέρνω κάτι με τη μουσική. Βλέπω μόνο τα ψεγάδια και τα λάθη. Η δυσαρμονία, που θα πρέπει να προέρχεται από όλα τα όντα και όχι από τα θεϊκό.
Οι νορβηγικές αρχές σε πιέζουν να αποπληρώσεις το ποσό που τους οφείλεις για τους εμπρησμούς των εκκλησιών κτλ; Αν ναι, πως σχεδιάζεις να το κάνεις;
(δεν απαντήθηκε)
Τί πιστεύεις για την οικονομική κρίση της εποχής μας; Ποια είναι η άποψη σου για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Πρώτα απ’όλα αυτό δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Είναι απλώς πολύ χειρότερο στην Ελλάδα απ’ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης και του υπόλοιπου κόσμου – μέχρι τώρα. Τα υπόλοιπα θα έρθουν σύντομα. Εχε μου εμπιστοσύνη. Λέγοντας αυτά, νομίζω πως αυτό συμβαίνει γιατί οι τραπεζίτες (μια συγκεκριμένης εθνότητας και συγκεκριμένης θρησκείας) έχουν επιτρέψει να τυπώνονται χρήματα και να το δανείζουν σε εμάς με τόκο. Ετσι κάθε χώρα του κόσμου τους χρωστά χρήματα τώρα και αυτοί οι τραπεζίτες δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν – δεν είχαν καταλάβει κάτι τέτοιο ούτε στο παρελθόν – και θα συνεχίσουν να μας κλέβουν μέχρι να μην υπάρχει τίποτα άλλο για να κλέψουν. Σε αυτό το σημείο οι πληθυσμοί της Ευρώπης δε θα έχουν τίποτα άλλο να χάσουν και θα τους επιτεθούν – και θα δούμε ακόμα μια σφαγή. Θα υποφέρουν πάρα πολύ και θα κλαψουρίζουν για πολλά χρόνια μετά, κι αυτό βέβαια αν επιζήσουν. Ισως, όμως, να μην το καταφέρουν αυτή τη φορά. Η Ευρώπη έχει κουραστεί από αυτή την αέναη πληγή.
Γι’αυτό να είστε γενναίοι!
…και ξαναχτίστε την ένδοξη Ευρώπη όταν όλο αυτό θα έχει τελειώσει.
Να ζήσετε οι Ελληνες!
© 2012 Περιοδικό "RockHard" Ελλάδα